15
Dec

Τι πρέπει να προσέξει κανείς στις ανακαινίσεις

1.

Να αποφύγει τους περιστασιακούς «μαστόρους» που «τα κάνουν όλα», χωρίς καμιά εγγύηση για το αποτέλεσμα.

2.

Να απευθυνθεί σε μία σοβαρή εταιρεία που να μπορεί να προσφέρει ένα πλήρες επιτελείο τεχνικών (αρχιτέκτονας, διακοσμητής) και όλη τη γκάμα των εργασιών μιας οικοδομής, παρέχοντας όλες τις σχετικές εγγυήσεις.

3.

Να βεβαιωθεί ότι δε θα χρειαστεί να ασχοληθεί ο ίδιος, είτε για να βρει συνεργεία είτε για να τα συντονίσει και ότι θα παραλάβει το έργο «με το κλειδί στο χέρι».

4.

Να μην ξεγελαστεί με την ιδέα ότι «θα το κάνει φτηνότερα» αν το κάνει μόνος του ή αν καταφύγει στο μάστορα της γειτονιάς. Οι σοβαρές εταιρείες πετυχαίνουν πολύ καλύτερες τιμές και στα συνεργεία και στα υλικά.

5.

Να ζητήσει μια Τεχνική Συγγραφή Υποχρεώσεων από την εταιρεία, η οποία να περιγράφει επακριβώς τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

6.

Να ζητήσει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ανά φάση εργασίας, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο των εργασιών από την πρώτη κιόλας ημέρα. Σαφώς, να ζητήσει οι πληρωμές του να αφορούν παραγγελίες υλικών ή εκτελεσμένο έργο.

7.

Να ζητήσει από τον κατασκευαστή να επισκεφθεί προμηθευτές του, προκειμένου να επιλέξει εξαρχής τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην ιδιοκτησία του (κουζίνες, πλακάκια, κουφώματα, κ.λπ.), έτσι ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς «εκπλήξεις».

8.

Τη νομιμότητα των εργασιών. Σε περιπτώσεις όπου ο νόμος απαιτεί άδεια, καλό είναι να εκδίδεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εσωτερικών επεμβάσεων, απαιτείται μια άδεια μικρής κλίμακας, που εκδίδεται με πολύ απλή διαδικασία και, πάλι, μπορεί να την αναλάβει και να τη διεκπεραιώσει μια σοβαρή εταιρεία που διαθέτει και την υποδομή γι’ αυτό.

9.

Να ελέγξει τη φερεγγυότητα της εταιρείας που θα χρησιμοποιήσει. Μπορεί να δει την ιστορία και την πείρα της από άλλα έργα, είτε με απευθείας επικοινωνία, είτε επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα της εταιρείας. Μπορεί, επίσης, να ζητήσει από την εταιρεία τηλέφωνα πελατών της και να μιλήσει μαζί τους.

10.

Τέλος, να ζητήσει «κλειστή τιμή», για να ξέρει τι θα πληρώσει πριν ακόμα ξεκινήσει.